STADTWERK LIFE SCIENCES CAMPUS
Salzburg, Austria 2007-2015

Stadtwerk Life Sciences Campus, mirrored view from below. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten

STADTWERK LIFE SCIENCES CAMPUS

PROJECT IMPLEMENTED BY:
Prisma, Salzburg

INVITED COMPETITON,
1. Prize

 

Former industrial district with a new identity

The former urban industrial district on the Stadtwerke (municipal utilities) site in Salzburg Lehen has been given a new identity as a science district. The ensemble on the STADTWERK site Mitte includes the building of the Paracelsus Private Medical University (PMU), a laboratory, an administration building containing doctors’ practices, and an office block. Starting with an overall master scenario and in harmony with its basic principles, the design was developed using techniques of overlaying and superimposition.

The project of the Stadtwerk Life Sciences Campus is based on a new interpretation of “urban landscape”. In contrast to the general preference in urban design for axonometric, top-down views, this project is consistently developed from the bottom-up. The natural perspective of the visitor and the complex is decisive.

Stadtwerk Life Sciences Campus. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten
Stadtwerk Life Sciences Campus, logo. Berger+Parkkinen Architekten

Reflective Metal Soffits Double the Natural Space of the Life Sciences Campus

The inverted roofscape becomes the determining, spatially comprehensible element and forms a symbiosis with the campus gardens. This urban space is generated from a three-dimensional diagram. The partial covering of open spaces by the floating volumes allows the arcade and loggia to merge into a new spatial experience and creates a deep layering of space. At the reflecting metal underside of the floating volumes, the natural space of the Stadtwerk Life Scienes Campus seems to double.

Stadtwerk Life Sciences Campus. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten
Stadtwerk Life Sciences Campus, Paracelsus Medical University. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten

The spatial sequences familiar from Salzburg's old town and the repeated passing through gate-like situations are thus reinterpreted. To ensure sustainability, the individual objects are designed to be as neutral as possible in terms of use and offer great freedom in development and marketing and long-term use.

Associated Architects

BERGER+PARKKINEN
ARCHITEKTEN WIEN

T +43 1 581 49 35

Schönbrunner Straße 213-215
1120 Wien, Österreich

info@berger-parkkinen.com
job@berger-parkkinen.com
press@berger-parkkinen.com

 

 

BERGER+PARKKINEN
ARCHITEKTEN HELSINKI

 

Tallberginkatu 1/101
00180 Helsinki, Finnland

info@berger-parkkinen.com
job@berger-parkkinen.com
press@berger-parkkinen.com