INSTITUTE OF PHARMACY
Salzburg, Austria 2016-2019

Institute building of Pharmacy. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten

INSTITUTE OF
PHARMACY

CLIENT:
PARACELSUS MEDICAL
UNIVERSITY

INVITED
COMPETITION,
1. PRIZE

 

Keystone in the municipal utility area

The Paracelsus Medical Private University (PMU) in Salzburg was founded in 2004. In 2017, the curriculum was expanded to include the study of pharmacy. The new institute building for pharmacy represents a continuation of the north-south directed volumes of the buildings of the STADWERK Life Sciences Campus area. The new city body thus consolidated, with the Institute of Pharmacy as the keystone, provides a connection along Gaswerkgasse to Mülln, where a recognisable connection between Salzburg's old town and Lehen is established across the railway embankment.

The concept of the laboratories and institute rooms is a continuation of the PMU on the opposite side of the street, which was completed in 2013 and also planned by Berger+Parkkinen. A particular challenge lay in the question of how the new building could interpret or accommodate the special feature of the PMU and the three sister buildings of the STADTWERK Life Sciences Campus, the undulating mirror undersides of the cantilevered buildings. The answer was to adopt not the form, but the concept.

Institute of Pharmacy, garden view. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten
Institute building of Pharmacy, logo. Berger+Parkkinen Architekten

Urban Typology of a Columned Hall

The idea of a semi-public basement floors is continued in the Institute of Pharmacy with the construction of the urban typology of a large columned hall. The centre of this large hall is an amphitheatre. Surrounded by glass walls, it forms the transparent heart of the building. The massive arches and pillars span the entire ground floor and connect the various areas of the auditorium, seminar rooms, foyer area and staircases. The glass walls allow all parts to merge into an open space.

Typologically, the ground floor resembles a three-aisled “basilica”, whereby the western row of columns follows the sloping line of the old ground boundary. Thus resulting in the entrance hall taking on a conical shape through a series of different arches. The conical course of the projection to the forecourt is also created. This small incline opens the strict system of the pillars and creates a formal connection to the architecture of the Paracelsus Medical University. This dynamic is particularly emphasized by double-high arches in the area of the staircases, which make the transition from the pedestal to the floors legible from the outside.

Institute of Pharmacy. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten
Institute of Pharmacy. staircase. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten

As with the Paracelsus Medical University, the two main staircases are of great importance. In particular, the large staircase is planned as a three-dimensional communication space. All laboratories are located on the upper floors and determine the internal structure of the building with its functional, large corridor depths. Lecture and practice rooms as well as offices for scientific staff and administration complete the programme.

A clear withdrawal of the building in the east from the 3rd upper floor appears like a diagonal reflection of the western withdrawal of the arcade to the forecourt. These recesses regulate the scale of the building and enable precise integration into the context. At the same time, these two situations offer the users of the building welcome open spaces in the form of an arcade and a terrace.

Institute of Pharmacy, lecture room. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten
Institute of Pharmacy, entrance area. Photo: Hertha Hurnaus | Berger+Parkkinen Architekten

Outdoor Facilities Interweave New Area
with Existing One

The outdoor facilities are conceived as part of a uniform surface and open space design between the STADWERK Life Sciences Campus and the railway embankment: Due to the narrow parcel, long strips of grass flank the institute building. The forest garden in the south is based on the existing garden of the villa and forms a high and dense green end of the PMU area opposite the elevated railway line. The existing tree population was thinned out and supplemented with deciduous trees, shrubs, grasses and shrubs. This creates an attractive spatial image for the lecture halls, which is staggered from low in the foreground to high around the villa. The garden and its wooden terrace will be used by students and teachers as a retreat, recreation and communication space.

Associated Architects

BERGER+PARKKINEN
ARCHITEKTEN WIEN

T +43 1 581 49 35

Schönbrunner Straße 213-215
1120 Wien, Österreich

info@berger-parkkinen.com
job@berger-parkkinen.com

 

 

BERGER+PARKKINEN
ARCHITEKTEN HELSINKI

T +35 8 96 85 46 43

Tallberginkatu 1/101 00180
Helsinki, Finnland

info@berger-parkkinen.com
job@berger-parkkinen.com