UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES
Hagenberg, Austria 2002-2005

Campus der Fachhochschule Hagenberg. Foto: Gerald Zugmann | Berger+Parkkinen Architekten

UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES HAGENBERG

CLIENT: FH OÖ Immobilien, Wels

INVITED COMPETITION,
1. PRIZE

Spatial centre for resarch and teaching

The new building of the University of Applied Sciences Hagenberg above all is convincing because of its urban integration and its clear architectural concept. A new path connects the centre of Hagenberg, the University and the dormitories. The concept as a traditional "Vierkanter" gives the building a strong identity and at the same time a reference to the region. The entire building is situated on a steep meadow and is raised to allow a view of the surroundings from the centre. Instead of the closed inner courtyard of a "Vierkanter", an urban space (campus) with manifold relations to the surroundings is created. This new public square serves as a communication centre for the entire Technology Park.

University of Applied Sciences, Hagenberg, entrance to the lecture rooms. Photo: Gerald Zugmann | Berger+Parkkinen Architekten
University of Applied Sciences, Hagenberg, logo. Berger+Parkkinen Architekten

The Campus of the Hagenberg University as a communication centre

The University of Applied Sciences is accessible from the campus. The main entrance, cafeteria and library are arranged around its courtyard. This large, south-facing open space with its open-air grandstand also serves as a stage for events and everyday life for the Hagenberg community.

"Students and teachers form a dynamic body. Living together creates a diverse and rich field of social connections and structures beyond the common teaching". Alfred Berger

University of Applied Sciences, Hagenberg, stairway from the lecture halls to the foyer. Photo: Gerald Zugmann | Berger+Parkkinen Architekten
University of Applied Sciences, Hagenberg, campus. Photo: Gerald Zugmann | Berger+Parkkinen Architekten

The vertical structure of the building

Due to the hillside location, it was possible to arrange the storeys untypically. The entrance floor in the middle is equipped only with public rooms and an open square. The vehicle level is hidden under the square. Only in the second basement is the auditorium level located and breaks out of the slope. The elevated lecture halls grow from the slope up to the square level. The actual performance floor plan, in which the majority of the rooms are accommodated, floats ring-shaped above the whole.

White plastered, the "Vierkanter" floats above the square. In contrast to the white, slender building with its classrooms, the lecture halls are made of colored exposed concrete, which seem to grow out of the rocky ground like monoliths. Daylight penetrates through the interspaces into the elongated auditorium foyer. A direct connecting staircase between the café and the auditorium below enables cultural events such as film screenings and lectures in the evenings.

Associated Architects

BERGER+PARKKINEN
ARCHITEKTEN WIEN

T +43 1 581 49 35

Schönbrunner Straße 213-215
1120 Wien, Österreich

info@berger-parkkinen.com
job@berger-parkkinen.com

 

 

BERGER+PARKKINEN
ARCHITEKTEN HELSINKI

T +35 8 96 85 46 43

Tallberginkatu 1/101 00180
Helsinki, Finnland

info@berger-parkkinen.com
job@berger-parkkinen.com